FAQ

Wat is de WKB?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), ook wel kortweg Wet kwaliteitsborging genoemd, verplaatst de toetsing aan de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente naar een onafhankelijke partij, de zogenoemde kwaliteitsborger.

De wet gaat in per 1 januari 2024 voor bouwwerken in gevolgklasse 1 en geldt in eerste instantie voor grondgebonden woningen, kleine bedrijfspanden en kleine infrastructurele werken. Meer hierover vind je op de Website van het IPLO: Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) | Informatiepunt Leefomgeving

Voeren jullie ook BENG-activiteiten uit?

Wij maken berekeningen voor de energieprestaties van gebouwen en kennen energielabels toe. Meer hierover lees je binnenkort op de pagina BENG.

Hoe maakt het TÜV-instrument kwaliteitsborging efficiënter?

Als architect, adviesbureau, constructeur of aannemer dien je regelmatig documenten aan te leveren voor kwaliteitscontrole. Je krijgt dan elke keer feedback en vragen terug. Dit kost tijd en moeite. Met het TÜV-instrument gaan we uit van de bewezen kwaliteiten van onze Wkb-partners en de daaraan gekoppelde experts. Zij hebben de kennis en kunde in huis om de juiste bouwkwaliteit te leveren in de zin van het aantoonbaar voldoen aan het Bbl. Daardoor hoeven wij als Kwaliteitsborger minder te controleren.

Bovendien kun je als Wkb-partner gebruikmaken van de formulieren om te toetsen aan het Bbl en het softwaresysteem, controle wordt daardoor gemakkelijker.

Daarnaast word je als Wkb-partner door TÜV NORD opgeleid en krijg je regelmatig feedback en begeleiding. Daardoor word je steeds beter. Doordat je zaken beter aanlevert, krijg je minder vragen, heb je minder kans op vertraging en verloopt je proces efficiënter.

Samen verbeteren we bouwkwaliteit.

Wat moet ik doen als ik het TÜV-instrument wil gebruiken?

Je kunt het TÜV-instrument alleen gebruiken als je Wkb-partner bent van TÜV NORD. Om je te registreren als Wkb-partner, gebruik je het contactformulier.

Waarom heeft TÜV NORD een eigen Wkb-instrument ontwikkeld?

Beschikbare instrumenten in de markt boden niet voldoende gelegenheid om aanwezige kennis, kunde en ervaring in de markt te waarderen. Bovendien ondersteunden deze instrumenten geen langdurig partnerschap om te werken aan continue verbetering.

Hoe kan ik kosten besparen met het TÜV-instrument?

Door Wkb-partner te worden en samen te werken met andere Wkb-partners of met de collega’s van TÜV NORD voorkomen we dubbel werk. Bovendien leveren we de systemen en formulieren om te voldoen aan je Wkb-verplichtingen. Daarnaast krijg je korting op kwaliteitsborging, gebaseerd op het aantal sterren dat je hebt.

Hoe controleren jullie de kwaliteit?

We monitoren regelmatig de kwaliteit van onze Wkb-partners. Dat doen we onder andere door steekproeven in de Wkb-projecten.
Wij hebben veel ervaring uit de proefprojecten die we gedaan hebben en krijgen steeds meer ervaring door de projecten die we beoordelen. Uit meerdere projecten concluderen we welke kwaliteit een partner biedt. Er zijn geen extra projectaudits nodig zoals bij het VKB-instrument.

Gebruikt TÜV ook andere instrumenten voor kwaliteitsborging?

TÜV NORD is een onafhankelijke kwaliteitsborger. Wanneer jij de voorkeur hebt om met een ander instrument te werken, zoals Kik-KOMO of VKB, dan bieden wij uiteraard die mogelijkheid.

Link naar pagina instrumenten  

Wat is de maatschappelijke relevantie van het TÜV-instrument?

We voeren de Wkb uit naar de essentie zoals deze bedoeld is. Doel van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen is dat je als architect, adviesbureau, constructeur of aannemer je bouwkwaliteit verbetert door aan te tonen dat hetgeen je hebt ontworpen, berekend of gebouwd daadwerkelijk voldoet aan de wettelijke technische eisen. Dit wordt door een Kwaliteitsborger gecontroleerd. “Samen maken we de bouw beter”.

Doordat wij onze Wkb-partners opleiden, worden zij beter. Doordat wij per project terugkoppeling geven, worden zij nog beter. Zij kunnen sterren verdienen voor kennis, prestaties en ervaring. Uiteindelijk vergroten we zo de kwaliteit van de bouw in Nederland.

Is het TÜV-instrument ook beschikbaar voor andere kwaliteitsborgers?

Nee, het TÜV-instrument is exclusief beschikbaar voor gebruik door Wkb-partners van TÜV NORD Nederland.

TÜV NORD heeft de rol van kwaliteitsborger maar ook de rol van instrumentaanbieder. Hoe kan dat?

TÜV NORD Nederland heeft deze twee rollen, instrumentaanbieder en kwaliteitsborger, ondergebracht binnen twee separate business units. Met een cultuur en systematiek om de onafhankelijkheid en integriteit continu te bewaken, dragen we er zorg voor dat deze scheiding van rollen gehandhaafd is en blijft.

Ben je als opdrachtgever van TÜV NORD verplicht om te werken met het TÜV-instrument?

Nee. TÜV NORD is een onafhankelijke Kwaliteitsborger. Wanneer jij de voorkeur hebt om met een ander instrument te werken, zoals Kik-KOMO of VKB, dan bieden wij uiteraard die mogelijkheid.

Wat zijn de voordelen voor een Wkb-partner van TÜV NORD?

Wij helpen je om jouw rol in de Wkb vanaf 1 januari 2024 te kunnen invullen. Als Wkb-partner lever je betere kwaliteit, maak je minder fouten en krijg je dus minder vragen van je kwaliteitsborger. Dat maakt je bouwproces een stuk efficiënter. Bovendien worden de kosten voor kwaliteitsborging steeds lager, doordat je meer sterren behaalt.

Daarnaast kun je gebruikmaken van software, helpdesk en formulieren om jouw verantwoordelijkheid onder de Wkb op de juiste wijze in te vullen.

De specifieke voordelen per doelgroep lees je op de pagina Wkb-partner[1] (voordelen voor een grote aannemer, een kleine aannemer, een architect, een adviesbureau en een constructeur).

Hoe wordt bepaald of ik de juiste kwaliteit heb om Wkb-partner te worden?

Iedere architect, bouwkundig adviseur, constructeur en aannemer kan zich aanmelden om Wkb-partner te worden. We hebben een erkenningsregeling voor Wkb-partners. Afhankelijk van kennis, kunde en ervaring krijg je meer erkenning, in de vorm van meer sterren.

Hoe werkt de Wkb-partner erkenningsregeling?

De erkenningsregeling is tweeledig; we erkennen op basis van expert en van organisatie. Experts worden persoonlijk gewaardeerd naar kennis en ervaring. Daarnaast waarderen we hoe het bedrijf de dienstverlening omtrent de Wkb heeft georganiseerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kwaliteit van interne processen en de kwaliteit van de geleverde dienstverlening.

Om een voorbeeld te noemen: Een controle van werkzaamheden volgens het vierogen-principe geeft een kleinere kans op fouten, dat wordt gewaardeerd. De erkenningsregeling is voor TÜV NORD een leidraad hoe diepgaand wij de bewijslast en/of het ontwerp beoordelen.

Wat is het voordeel voor jouw opdrachtgevers?

Jouw opdrachtgevers herkennen jouw kwaliteit aan het Wkb-partner logo. Zij weten dat achter Wkb-partners een grote organisatie staat, die ervoor zorgt dat hun bouwproject goed verloopt. Bovendien profiteren ze ervan dat er geen dubbel werk wordt gedaan, door korting op de kosten van kwaliteitsborging.

Wie zijn de Wkb-partners van TÜV NORD?

Vanaf 1 januari 2024 staan alle Wkb-partners vermeld op deze website, met daarbij het aantal sterren dat zij hebben en hun specialisatie. Klanten kunnen met de zoekfunctie de architect, het adviesbureau, de constructeur of de aannemer vinden die zij zoeken voor hun bouwproject. Ook kun je als Wkb-partner eenvoudig de juiste co-maker vinden voor een optimale samenwerking. Je spreekt immers dezelfde Wkb-taal.

Wat is het Wkb-partnerlogo?

Als partner van TÜV NORD heb je het recht om ons partnerlogo te gebruiken. Dit is meer dan alleen een symbool; het is een erkenning van jouw deskundigheid en jouw toewijding aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Het logo straalt vertrouwen uit naar jouw klanten en onderstreept jouw betrokkenheid bij hoogwaardige normen.

Link naar pagina Wkb partner hieronder 

Chat openen
Hallo en welkom bij TÜV NORD!
Bedankt voor je bezoek aan onze website www.wkbpartner.nl. Heb je vragen over onze kwaliteitsborgingsdiensten of wil je meer informatie over de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen? Stuur ons een bericht en we helpen je graag verder.

Waar kunnen we je vandaag mee helpen?

Vriendelijke groeten,


Team Bouwkwaliteit
TÜV NORD Nederland

Aanmelden nieuwbrief