Als je vroeger iets wilde bouwen, moest je vaak eerst toestemming vragen aan de gemeente. Dit is veranderd sinds de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die begonnen is op 1 januari 2024. Nu moet je, als je bouwt, een deskundige hebben die kijkt of je bouwt volgens de technische regels. Deze nieuwe wet is niet meteen voor alle gebouwen. Het start met gebouwen in gevolgklasse 1.
Voor welke gebouwen geldt deze nieuwe wet?
Deze wet gaat stap voor stap in. Eerst geldt het voor gebouwen waarbij het niet zo erg is als er iets misgaat. Dit zijn gebouwen in gevolgklasse 1. Je moet hiervoor wel een bouwvergunning hebben. Hieronder vallen:
- Losstaande huizen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen met garages en uitbouwen, als ze maar op de grond staan.
- Woonboten en andere huizen op het water.
- Vakantiehuisjes, maar geen vakantieappartementen.
- Gebouwen voor bedrijven zoals hallen en fabrieken met maximaal twee verdiepingen.
- Opslagruimtes en magazijnen die horen bij kantoren of winkels.
- Bruggetjes voor fietsers en voetgangers die niet langer dan 20 meter zijn.
- Andere kleine bouwwerken zoals kleine windmolens of zendmasten.
- Een bouwwerk dat als een kunstwerk dient en een hoogte heeft tussen de 5 en 20 meter.
Makkelijk bouwen met de nieuwe wet: Meld het op tijd en bouw makkelijk!
Als jouw bouwproject in gevolgklasse 1 valt, dan moet je je aan deze nieuwe wet houden. Dit geldt voor nieuwe gebouwen en verbouwingen. Vier weken voordat je begint, moet je dit melden bij de gemeente met een goed plan van een deskundige. Als je een vergunning nodig hebt maar je gebouw valt niet in gevolgklasse 1, dan moet je nog steeds toestemming vragen aan de gemeente. Als je geen vergunning nodig hebt, hoef je geen deskundige te hebben, maar moet je zelf zorgen dat je bouwt volgens de regels.